گزارش

فعالان سیاسی-مدنی و خانواده‌های قربانیان جنگ در افغانستان خواستار پرداخت غرامت شدند

فعالان سیاسی-مدنی و خانواده‌های قربانیان جنگ در افغانستان خواستار پرداخت غرامت شدند

سلیمه رحمانی

فعالان سیاسی-مدنی و خانواده‌های قربانیان جنگ در افغانستان خواستار پرداخت غرامت شدند

«بسیار بی‌رحمانه همه را شهید کردند، عملیات شان در دو کیلومتری خانه‌های ما جریان داشت. من در وظیفه بودم، وقتی برگشتم، روز قیامتی بود. آخر گناه ما چه بود؟ نظامی نبودیم، فقط مردم ملکی بودیم.» این گفته‌های عبدالجبار صافی، یک تن از اعضای خانواده‌های قربانیان بمباردمان نیروهای امریکایی در ولسوالی چهاردره‌ی کندز در سال ۲۰۱۸ است.

عبدالجبار، روز (یک‌شنبه، ۲۶ سنبله) در نشستی زیر نام «دادخواهی مردم افغانستان برای پرداخت غرامت جنگی» در کابل، می‌گوید که تا کنون نه از سوی حکومت افغانستان و نه از سوی کشورهای دخیل در جنگ، کمکی دریافت نکرده و خواستار دریافت غرامت جنگی از سوی امریکا است.

او می‌افزاید: «سه فامیل بودیم، ۱۴ زخمی و شهید دادیم و تا کنون هیچ کسی از ما پرسان نکرده است. آن زمان یک پسرم که دو ساله یا دوونیم ساله بود، تنها همان را از زیر پنج متر خاک زنده کشیدند. هیچی باقی نماند، حتا یک دیوار هم. هیچ کس به ما کمکی تا کنون نکرده است.»

شماری از فعالان سیاسی-مدنی که در این نشست حضور داشتند، نیز از کشورهای دخیل در جنگ‌های چهار دهه‌ی اخیر در افغانستان به ویژه از امریکا و هم‌پیمانانش خواستار پرداخت غرامت جنگی برای قربانیان جنگ‌های دو دهه‌ی اخیر شده اند.

سلیم پیگیر، آگاه سیاسی-مدنی، می‌گوید که برای پیش‌برد پرونده‌های قربانیان جنگ که واجد شرایط دریافت غرامت جنگی شناخته شده اند، سه ماه پیش کمیسیونی از سوی وزارت دفاع بریتانیا در لندن ایجاد و تا کنون ۴۰۰ پرونده در این کمیسیون تأیید شده است.

او می‌افزاید: «امروز در تاریخ افغانستان اولین بار است که صدای ملت مظلوم و بیچاره‌ی افغانستان بلند می‌شود. در نتیجه‌ی جنگ‌های ناتو در بیست سال، خون هزاران افغان را ریختاندند. شکور افغان و قیوم نیک‌زاد، صدای ملت افغانستان را در لندن بلند کردند و ملت انگلیس را واردار کردند تا غرایم جنگی بپردازد.»

از سویی هم، حمید‌الله هوتک، دیگر آگاه سیاسی-مدنی، می‌گوید که مردم افغانستان در چارچوب حقوق بشری، خواستار پرداخت غرامت جنگی به خانواده‌های قربانیان هستند.

او می‌گوید: «این‌ها خود در هلمند و دیگر ولایت‌ها، قریه‌ها و ولسوالی‌ها در عروسی، در ختم، مسجد، مدرسه و مکتب مردم بی‌دفاع را بمباران کردند. من سر شان صدا می‌کنم، امریکا، خارجی ها و کشورهای که هم‌کاری شان بودند و از حقوق بشر داد می‌زنند، بیایند در چوکات حقوق بشر حق ما را بدهید.»

فعالان سیاسی _مدنی در این نشست، از خانواده‌های قربانیان جنگ در افغانستان می‌خواهند که پرونده‌های خود را برای دریافت غرامت نزد آنان ثبت کنند تا برای بررسی به کمیسیونی در لندن فرستاده شود. به گفته‌ی این فعالان سیاسی _مدنی، تا کنون ۱۸۰۰ پرونده به این کمیسیون رسیده که ۴۰۰ پرونده‌ی آن واجد شرایط دریافت غرامت شناخته شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *