
فشار خون عصبی چیست؛ وقتی اعصاب، فشارتان را بالا میبرد
تعداد کسانی که با اضطراب و فشار عصبی مواجهاند، در تمام دنیا زیاد است. فشار خون عصبی هم یکی از عوارض است که باید دربارهاش اطلاعات خوبی کسب کنید. سلامتی و ادامه زندگی در گروی عملکرد درست بدن از جمله بهرهمندی از فشار خونی متعادل است.
مبشر
تعداد کسانی که با اضطراب و فشار عصبی مواجهاند، در تمام دنیا زیاد است. فشار خون عصبی هم یکی از عوارض است که باید دربارهاش اطلاعات خوبی کسب کنید. سلامتی و ادامه زندگی در گروی عملکرد درست بدن از جمله بهرهمندی از فشار خونی متعادل است.
شاید اضطراب و فشار عصبی دلیل اصلی فشار خون نامتعادل نباشد اما میتواند روی نوسان و تغییر آن اثرات منفی بگذارد. هرگونه مشکل در این زمینه نیاز به پیگیری وضعیت نزد متخصص قلب و عروق دارد. در این مقاله از داکتر میخواهیم، شما را بیشتر با فشار خون و رابطهاش با وضعیت عصبی و استرسها آشنا کنیم.
فشار خون عصبی چیست؟
اضطراب موجب بالارفتن مزمن فشار خون نمیشود اما فشارهای عصبی و استرس میتوانند باعث بالارفتن شدید فشار خون بهطور ناگهانی شوند. اگر این افزایشهای ناگهانی بهطور مداوم و مثلاً روزانه رخ بدهند، امکان آسیبرساندن به رگهای خونی، قلب و کلیه به وجود میآید.
چنین روندی میتواند منجر به فشار خون بالا مزمن هم شود. در واقع، فشار خون عصبی در نتیجه واردشدن استرس و فشار عصبی به بدن است. افرادی که استرس بالایی دارند یا مضطرب هستند، بیشتر در معرض رفتارها و عادتهایی هم قرار دارند که موجبات بالارفتن فشار خون را فراهم میکنند.
از جمله این موارد باید به سیگارکشیدن، نوشیدن الکل یا پرخوری اشاره کنیم. بعضی از داروهایی که برای درمان اضطراب و استرس استفاده میشوند هم در بالارفتن فشار خون نقش دارند. چه داروهایی؟
برای مثال باید از داروهای مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین (SNRIs) در این زمینه یاد کنیم.
استرس و فشار خون چه رابطهای دارند؟
زمانی که بدن در معرض استرس و فشار عصبی قرار میگیرد، بعضی از هورمونها افزایش پیدا میکنند. این هورمونها موجب بالارفتن ضربان قلب و تنگشدن رگهایی خونی میشوند. چنین روندی، فشار خون را برای مدتی بالا میبرد.
باید بدانید که هیچ مدرک و شواهدی مبتنی بر این وجود ندارد که استرس به خودیِ خود میتواند فشار خون را در بلندمدت بالا ببرد اما واکنشهای ناسالم نسبت به استرس با بالارفتن فشار خون و در واقع شکلگیری فشار خون عصبی همراه است. چنین چیزی میتواند ریسک سکتههای مختلف را هم افزایش بدهد.
فرق فشار عصبی با فشار خون بالا چیست؟
فشار خون میتواند در نتیجه فشار عصبی که به بدن وارد میشود، بالا برود. در این حالت، گفته میشود که فشار خون عصبی پیدا کردهاید. در واقع، تفاوت میان این دو در دلیلیشان است. فشار خون عصبی در نتیجه فشارهای عصبی و استرسآور رخ میدهد و فشار خون بالا در حالتهای دیگر میتواند دلایل مختلف متنوع دیگری هم داشته باشد.
علائم فشار خون عصبی چیست؟
رابطهای مستقیم و دوسویه میان فشار خون عصبی و استرس وجود دارد. هم استرس میتواند باعث بروز فشار خون بالا شود و هم بالارفتن فشار خون موجب افزایش استرس میشود. از علائم مشترک این دو حالت باید به موارد زیر اشاره
کنیم:
تنگی نفس
سرگیجه
درد قفسه سینه
تغییر در بینایی و دید
زمانی که فشار خون در بدن بالا میرود، علائمی ایجاد میکند که استرسآور و نگرانکننده است. عکس این موضوع هم که وجود دارد و یعنی بالارفتن استرس موجبات فشار خون بالا را فراهم میکند.
دلایل فشار خون عصبی چیست؟
فشار خون به معنای اندازهگیری فشار یا قدرت خونی است که به دیوارههای رگها وارد میشود. اگر این فشار زیاد باشد، فرد مبتلا به فشار خون بالا خواهد بود. حال اگر چنین چیزی در نتیجه استرسها و فشارهای عصبی رخ بدهد، فشار خون عصبی شکل میگیرد.
در واقع، دلیل فشار خون عصبی چیزی نیست جز بالارفتن سطح اضطراب و استرس بدن. حالات عصبی مانند استرس، اضطراب، انزوا و غم از دستدادن میتوانند روی فشار خون اثر بگذارند و آن را بالا ببرند.
باید یادآوری کنیم که استرس و اضطراب یا فشار عصبی بهطور واضح و مستقیم روی فشار خون اثر نمیگذارند بلکه عوارضشان است که چنین نتیجهای در پی دارد. برای مثال، هورمونهایی که در زمان فشار عصبی در بدن تولید میشود، امکان تخریب شریانها را به وجود میآورد. این مشکل میتواند موجب بیماریهای قلبی هم بشود.
عوارض فشار خون عصبی چیست؟
به طور معمول، استرس فشار خون را بهطور ناگهانی بالا میبرد اما زمانی که استرس رفع میشود، فشار خون به حالتی بازمیگردد که قبل از استرس وجود داشت.
با این حال، استرسهای ناگهانی و افزایش فشار خون میتواند سکته و حملات قلبی را به همراه بیاورد. آسیبدیدن رگهای خونی، قلب و کلیه هم از عوارض فشار خون عصبی هستند.
فشار عصبی و خون دماغ شدن
استرس بهتنهایی نمیتواند باعث خونریزی بینی شود. با این حال، اگر در نتیجه استرس و اضطراب شدید، فشار خونتان بالا برود، امکان خوندماغشدن قوت میگیرد.
درمان فشار خون عصبی چیست؟
برای درمان فشار خون عصبی از روشهای مختلفی استفاده میشود. روشهایی که با تغییر سبک زندگی همراه هستند یا مصرف داروها و قرصها در این زمینه تجویز و توصیه میشوند.
درمان خانگی فشار خون بالا عصبی
از جمله درمانهای خانگی فشار خون عصبی باید به مواردی اشاره کنیم که همراه با تغییراتی در سبک زندگی هستند. از جمله:
ورزش منظم
ترک الکل و مواد مخدر
بهرهمندی از رژیم غذایی سالم
رسیدن به توده بدنی و وزن سالم
قرص فشار خون عصبی
داروهای زیادی وجود دارند که میتوانند علامتهای اضطراب و استرس را کاهش بدهند. مصرف این داروها، راهی برای دوری از فشار عصبی و در امانماندن از فشار خون عصبی است. از جمله این قرصها باید به موارد زیر اشاره کنیم:
بوسپیرون (buspirone)
داروهای ضدافسردگی
بنزودیازپینها (benzodiazepines)
بتا بلاکرها یا مسدودکنندههای بتا (beta-blockers)
برای درمان فشار خون بالا هم از داروهای زیر استفاده میشود:
داروهای ادرارآور
مسدودکنندههای کانال کلسیم
بتا بلاکرها
آلفا بلاکرها
گشادکنندههای عروق
آنتاگونیستهای آلدوسترون (aldosterone antagonists)
مهارکننده های آنزیم مبدل آنژیوتانسین (ACE)
مسدود کننده های گیرنده آنژیوتانسین II
مهارکنندههای رنین (renin inhibitors)