گزارش

افزایش حاصلات تربوز در کندز؛  دهاقین از نبودن بازار شاکی اند

دهاقین در کندز، می‌گویند که امسال، حاصلات تربوز در این ولایت افزایش چشم‌گیری داشته است؛ اما به دلیل نبود بازار فروش و کاهش بهای آن، متضرر شده اند.

دهاقین در کندز، می‌گویند که امسال، حاصلات تربوز در این ولایت افزایش چشم‌گیری داشته است؛ اما به دلیل نبود بازار فروش و کاهش بهای آن، متضرر شده اند.

فضل‌الحق، دهقان در کندز، می‌گوید که امسال، از یک جریب زمین، ۱۵ هزار سیر تربوز به دست آورده است؛ اما به دلیل به‌فروش‌نرفتن آن، متضرر شده است. به گفته‌ی او، ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، در این زمینه با دهقانان هیچ گونه هم‌کاری نکرده است.

او می‌افزاید: «یک جریب زمین مصرف تخمش ۸ هزار افغانی شد. دهقان خرچ خود را نمی‌کشد. در بازار می‌آوریم عمده می‌فروشیم. ۱۰ یا ۱۱ هزار می‌فروشیم که ۳ هزار کرایه‌ی موتر، ۴۰۰ کپه‌والا و ۵۰۰ هم عُشر می‌گیرد. یک سیرش را بسنجی، ۲۰ افغانی هم نمی‌شود.»

صلاح‌الدین واحدی، کارشناس زراعت در کندز با اشاره به افزایش حاصلات تربوز و بهای آن، می‌گوید هرچند در باره‌ی چه‌گونگی جمع‌آوری و انتقال حاصلات تربوز به بازار، به دهاقین آگاهی‌دهی نشده است؛ ولی «ساحه‌ی تحت کشت تربوز در سال جاری، حدود ۴ هزار و ۸۰۰ و ۶۱ هکتار زمین می‌باشد که در حدود۱۳۷ هزار و ۳۹۲ تُن حاصل تربوز پیش‌بینی شده است.»

منصور، یکی از خریداران تربوز در کندز، نیز می‌گوید که در گذشته، ۷ کیلوگرام تربوز را به بهای پایین‌تر خریداری می‌کرد؛ اما به گفته‌ی او، در روزهای پایانی برداشت حاصلات تربوز در این ولایت، بهای آن افزایش یافته است. او می‌افزاید: «تربوز پیدا نمی‌شود اگر باشد هم به قیمت بلند؛ مثلاً: یک سیرش ۸۰ تا ۸۵ افغانی است. در روزهای گذشته خیلی زیاد بود و دهقان‌ها هم به قیمت ارزان می‌فروختند؛ مثلاً ۶۰ تا ۶۵ افغانی می‌خریدیم.»

تاجران تربوز در کندز، نیز می‌گویند که امسال، حاصلات این میوه نسبت به سال گذشته بیش‌تر شده و کاروبار باغ‌داران نیز رونق یافته است.

عبداللطیف، تاجر تربوز، می‌گوید که با پایان‌یافتن زمان جمع‌آوری محصولات تربوز، اکنون بهای آن افزایش یافته است. او می‌افزاید: «ما از بازار تربوز خریداری نمی‌کنیم؛ چون: یکی‌اش خرد و یکی‌اش کلان است و به ما ضرر زیاد می‌رسد. ما از سر زمین‌ها تربوز مورد ضرورت خود را خریداری می‌کنیم. امسال تربوز به پاکستان هم صادر شده و بازارش خوب است.»

عبدالغفار صدیقی، سرپرست ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، می‌گوید که امسال، حاصلات تربوز در این ولایت، نسبت به سال پیش ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته است و آن‌ها تلاش دارند تا سهولت‌های بیش‌تری را به دهاقین فراهم کنند.

او می‌افزاید: «ریاست زراعت، سهولت‌هایی از قبیل توزیع تخم‌های بذری، معرفی سیستم جدید و رهنمایی تخنیکی کاشت تربوز و مجادله علیه آفات و امراض برای دهقانان فراهم ساخته است، باز هم کوشش می‌کنیم برای دهقانان سیمینارهای آموزشی ترتیب کنیم تا بتوانند در آینده عواید خوبی به دست بیاورند.»

کندز، از ولایت‌های زراعتی در کشور به شمار می‎رود که محصولات تربوز و خربوزه در زمین‌های حاصل‌خیز و للمی این ولایت، نسبت به ولایت‌های دیگر حاصلات بیش‌تر می‌دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *