
پوکی استخوان چیست؟
از این رو تشخیص زودرس پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
قسمت دوم
از این رو تشخیص زودرس پوکی استخوان در زنان پس از یائسگی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد.
علت پوکی استخوان در مردان
به دلیل فعالیت بدنی بیشتر در مردان، تراکم استخوان در مردان معمولاً بالاتر می باشد و شکستگی های ناشی از پوکی استخوان در مردها حدود ۵ الی ۱۰ سال دیرتر از زن ها ظاهر می شود. شایع ترین علت پوکی استخوان در مردان کاهش هورمون تستوسترون می باشد که با جایگزینی این هورمون در بدن می توان به درمان آن کمک کرد. علاوه بر تستوسترون، بدن مردها به مقدار کمی استروژن نیز برای حفظ سلامتی استخوان ها نیاز دارد. مصرف کورتون ها، برخی داروهای مورد استفاده جهت درمان سرطان پروستات، مصرف ناکافی لبنیات در سنین جوانی و مصرف بیش از حد سیگار و الکل نیز از سایر علل پوکی استخوان در مردان هستند.
علایم پوکی استخوان
حال به این سوال پاسخ می دهیم که علایم پوکی استخوان چیست؟ در مراحل اولیه شروع پوکی استخوان، بیماری بدون علامت و خاموش می باشد. اما با گذشت زمان علایم پوکی استخوان ظاهر می شوند. شایع ترین علایم پوکی استخوان عبارتند از:
کمردرد ( به جهت شکستگی یا فروپاشی مهره ایجاد می شود)
کوتاه شدن قامت
قامت خمیده به جلو
شکستگی استخوان به دنبال آسیب جزئی
تشخیص در مرحله خاموش و پیش از بروز علایم پوکی استخوان، نقش مهمی در کاهش عوارض آن دارد.
تشخیص
با روش هایی مانند DXA (Dual energy X-ray absorptiometry) به سادگی می توان تراکم استخوان را در مناطقی مانند مهره ها، لگن و مچ دست ها اندازه گرفت. این روش بسیار سریع، آسان و بدون درد می باشد، همانند گرفتن یک عکس رادیولوژی ساده، اما با مقدار بسیار کمتری اشعه! در این روش میزان تراکم استخوان های شما با افراد جوان، سالم و هم جنس شما و همچنین افراد همسن شما مقایسه می شود. سپس با اندازه گیری و بررسی مقیاس هایی مانند T Score و Z Score تشخیص پوکی استخوان و کاهش تراکم استخوان بررسی می شوند. توصیه می شود تمام زنان بالای ۶۵ سال و تمام مردان بالای ۷۰ سال و تمام زنانی که پس از یائسگی شانس وقوع شکستگی در آن ها افزایش می یابد، هر ۲ سال از روش های تشخیص پوکی استخوان و بررسی تراکم استخوان استفاده کنند. همچنین از سی تی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی نیز جهت بررسی استخوان ها میتوان استفاده کرد اما به جهت خطر اشعه، قیمت بالا و دقت ناکافی به ندرت مورد استفاده قرار می گیرند.
پوکی استخوان و بارداری
اگر فردی که دارای پوکی استخوان یا کاهش تراکم استخوان می باشد قصد بارداری دارد، باید حتما توجه کند که اکثر این داروها حتی تا مدت ها پس از قطع از جفت رد شده و ممکن است به جنین آسیب برسانند. لذا در زنانی که پیش از یائسگی دچار پوکی استخوان می شوند باید توجه ویژه ای به پوکی استخوان و بارداری و عواقب آن داشته باشند؛ و پیش از اقدام برای بارداری باید حتما با پزشک خود مشورت کنند. همچنین پس از به دنیا آمدن کودک نیز در دوران شیردهی در صورت عدم تغذیه مناسب، با کاهش ذخایر کلسیم بدن احتمال تشدید پوکی استخوان افزایش می یابد.
روش های پیشگیری از پوکی استخوان
با چند تغییر ساده در سبک زندگی و اصلاح آن می توان از بسیاری از موارد پوکی استخوان پیشگیری نمود. پس لازم است به این سوال هم به طور دقیق پاسخ دهیم که روش های پیشگیری از پوکی استخوان چیست؟ از جمله روش های پیشگیری از پوکی استخوان می توان به موارد زیر اشاره کرد: ادامه دارد